Najčešće pitanje studenata je “Koliko novca ja mogu da vratim kući?”. Minimalnu kalkulaciju možete i sami da napravite, uzevši u obzir šta ćete raditi, odnosno kolika Vam je zagarantovana početna satnica i koliki je Vaš minimalan broj radnih sati sedmično. Obično se ugovori potpisuju na “full time” 40h/sedmično. Treba uzeti u obzir da većina poslova nudi i “overtime” (prekovremeni rad) koji predstavlja svaki sat preko 40h sedmično. Prekovremeni rad je najčešće plaćen 50% više od regularnog sata.
Da bi studenti lakše razumeli celu priču oko sati evo jedne proste kalkulacije nedeljene zarade u slučaju osnovne satnice od $9, što je najčešća satnica za posao lifeguard (spasilac na bazenima), u slučaju da je student radio 60h sedmično:

 

Regular time (RT) 40h x $9= $360
Over time (OT) 20h x $13.5 = $270
==========================
TOTAL = RT + OT = $360+ $270= $630/week

 

Lifeguard sezona traje oko 17 nedelja. Ovo bi bio bruto iznos zarade. Treba uzeti u obzir da od ove sume treba izdvojiti takse, odnosno Federalni i Državni porez. U nekim državama se ne plaća State Tax, kao npr. na Aljasci. U najvećem broju slučajeva se taj porez oduzima od zarade (spasioci u Washington, DC imaju opciju primanja bruto plate bez plaćanja poreza) a potom se po povrtaku u Srbiju taj iznos može povratiti jer student iz Srbije kao nedržavljanin USA ima pravo na povraćaj istog. Detalje oko povraćaja poreza možete pogledati na stranici TAX BACK.
Takodje u najvećem broju slučajeva od plate će Vam se oduzimati i stanarina (u slučaju poslova gde se ona plaća) koja iznosi $70-120 sedmično, zavisno od posla za koji ste se opredelili.
I konačno, od te zarade trebate oduzeti i novac koji ćete potrošiti na hranu i ostale potrebštine. Predlažemo zajedničku kupovinu hrane u super marketima (za studente koji žive zajedno u stanu) i pripremu hrane u stanu jer je to daleko najpovoljnija i najzdravija varijanta ishrane.
Work and Travel program je koncipiran tako da budete u mogućnosti da provedete jedno totalno drugačije leto, unapredite jezik I zivite od svog rada.
NAJVEĆU ZARADU će ipak imati oni studenti koji se potrude i pronadju sebi neki dodatni posao, jer od dodatnog posla nemaju troškove stanarine i hrane već celokupnu zaradu stavljaju u džep. To mogu biti poslovi u barovima, restoranima, hotelima, davanju časova plivanja (lifeguard) ili bilo šta drugo što bi sponzorska agencija odobrila kao dodatni posao. Naravno, dodatni posao možete raditi u slobodno vreme jer poslodavac kod kojeg ste došli u USA mora u potpunosti biti ispoštovan.