Work and Travel Info Box

Sve što treba da znate o programu Work and Travel

Work and Travel je program kulturne razmene studenata. Osnovan sa ciljem da omogući studentima širom sveta da letnji raspust provedu u Americi, boraveći, radeći i putujući.

 

work and travelWork and Travel Program je odobren od strane Vlade SAD. Postoji više decenija i do sada je kroz njega prošlo više od 150.000 studenata iz celoga sveta. Daje mogućnost pojedincima da se pokažu i dokažu u sredini drugačijoj od one u kojoj su odrasli. Da upoznaju Ameriku u pravom i realnom svetlu. Osete način življenja, steknu nova prijateljstva i unaprede engleski jezik neverovatnom brzinom.

Kako Work and Travel izgleda kroz objektive naših polaznika, možete pogledati na našem Instagram ili Facebook profilu.

Kako Work and Travel funkcioniše?

Program Work and Travel je predvidjen da traje 4+1 meseci. Radna dozvola traje 4 meseca a 5-ti mesec je predvidjen za putovanja i obilazak USA. Imate mogućnost da posetite američke i svetske centre dobrog provoda i neverovatnih prizora kao sto su New York, Las Vegas, Miami, Washington DC, San Francisco, Chicago. Ili prosto da uživate u prirodnim lepotama Grand Canyon-a, Glacier National Park-a, Arizona-e i mnogih drugih.
Izbor Work and Travel poslova i destinacija je veliki, koje spram svojih želja sami možete birati. Možete se opredeliti za odlazak u grupama ili sa svojim društvom, što ovu avanturu dodatno čini interesantnijom i zanimljivijom.

Student ima mogućnost izbora posla i destinacije u Americi

Najčešće destinacije na Work and Travel-u su Washington, New York, Boston, Martha’s Vineyard, Alaska, Miami, Maryland, Virginia, Ocean City, Virginia Beach. Najčešći poslovi su: server, spasilac na bazenu, osoblje u restoranima, barmen, osoblje u hotelu, prodavac, i mnogi drugi…

Work and Travel USA CENA PROGRAMA

Work and Travel zarada

Kalkulaciju Work and Travel zarade možete i sami da napravite. Uzmite u obzir šta ćete raditi, odnosno kolika vam je zagarantovana početna satnica i koliki je Vaš minimalan broj radnih sati sedmično. Obično se ugovori potpisuju na “full time” 40h/sedmično. Treba uzeti u obzir da većina poslova nudi i “overtime” (prekovremeni rad) koji predstavlja svaki sat preko 40h sedmično. Prekovremeni rad nije garantovan već zavisi od poslodavca i potrebe za radom, ali je najčešće plaćen 50% više od regularnog sata.

Kako izračunati svoju zaradu na Work and Travel programu?

Work and travel calculatorDa bi studenti lakše razumeli celu priču oko sati na Work and Travel programu, evo jedne proste kalkulacije nedeljene zarade u slučaju osnovne satnice od $12.50. To je satnica za posao lifeguard (spasilac na bazenima u oblasti Montogomery County, MD). U slučaju da je student radio 50h sedmično (studenti mogu raditi od 32 – 50+ sati, zavisno od potreba):

 

Regular time (RT) 40h x $12.50= $500
Over time (OT) 10h x $18.75 = $187.50
==========================
TOTAL = RT + OT = $500+ $187.50= $687.50/week

Lifeguard Work and Travel

lifeguard break work and travelsezona traje oko 17 nedelja. Ovo bi bio bruto iznos zarade. Treba uzeti u obzir da od ove sume treba izdvojiti takse, odnosno Federalni i Državni porez. U nekim državama se ne plaća State Tax, kao npr. na Aljasci. U najvećem broju slučajeva se taj porez oduzima od zarade. Po povrtaku u Srbiju taj iznos se može povratiti. Student iz Srbije kao nedržavljanin USA ima pravo na povraćaj poreza. Detalje oko povraćaja poreza sa Work and Travel programa možete pogledati na stranici TAX BACK.

 

Troškovi na Work and Travel programu

Smeštaj iznosi $70-150 sedmično, zavisno od lokacije za koju ste se opredelili. Treba uzeti u obzir i trošak javnog ili sopstvenog prevoza. Bicikla je najjeftinije rešenje a dobra je i za vašu “liniju”. I konačno, od te zarade trebate oduzeti i novac koji ćete potrošiti na hranu i ostale potrebštine u toku Work and Travel programa. Predlažemo zajedničku kupovinu hrane u super marketima (za studente koji žive zajedno u stanu). Priprema obroka u stanu je daleko najpovoljnija i najzdravija varijanta ishrane. Work and Travel program je koncipiran tako da budete u mogućnosti da provedete jedno totalno drugačije leto, unapredite jezik i zivite od svog rada.

NAJBOLJE USPOMENE NA WORK AND TRAVEL PROGRAMU

će ipak imati oni studenti koji se potrude da pored rada nadju vreme i za putovanje i druženje. Od dodatnog posla nemate troškove stanarine i hrane već celokupnu zaradu stavljate u džep. To mogu biti poslovi u barovima, restoranima, hotelima, davanju časova plivanja (lifeguard) ili bilo šta drugo što bi sponzorska agencija odobrila kao dodatni posao. Naravno, dodatni posao možete raditi u slobodno vreme jer poslodavac kod kojeg ste došli na Work and Travel USA mora u potpunosti biti ispoštovan.

J1 je Exchange Visitor tip vize koju Vam omogućava Work and Travel program.

DS-2019 je formular koji glasi na ime studenta i potpisan je od strane sponzorske agencije pri američkoj vladi. On redstavlja osnovni dokument pri apliciranju za J1 radnu vizu u ambasadi. Pri ulasku u USA morate priložiti validnu vizu i DS-2019 form. Ova viza vam omogućava da legalno radite 4 meseca. Možete da provedete dodatnih 30 dana u turističke svrhe kao i da aplicirate za socijalni broj.

Work and Travel J1 vizu

nije moguće produžavati niti promeniti u neku drugu vrstu vize. Nakon isteka vize, student se mora vratiti u zemlju. Ukoliko želi i ispunjava uslove, student može aplicirati za J1 vizu više godina uzastopno.

Preporučujemo studentima da naprave par kopija vize iz svog pasoša i DS-2019 formulara i imaju ih sa sobom. Originale čuvajte na sigurnom za vreme trajanja Work and Travel programa.

Po kompletiranju svih potrebnih dokumenata agencija zakazuje Work and Travel intervju u ambasadi. Zavisno od slobodnih termina, intervju u ambasadi može biti grupni ili pojedinačni. Agencija će obavestiti studente koji su mogući termini za intervju i uz njihovu saglasnost potvrditi termine. Intervju u ambasadi može se obaviti najviše 90 dana pre predvidjenog odlaska u USA.

Neophodna dokumenta za Work and Travel viziranje:

  1. Pasošwork and travel visa approved
  2. Studentski Index
  3. Uverenje o studiranju (izdaje škola)
  4. Uverenje o položenim ispitima (izdaje škola)
  5. Dokaz o uplati $160 na ime obrade zahteva za vizu (uputstva daje agencija)
  6. Formular Work and Travel DS-160 (obezbedjuje agencija)
  7. Formular Work and Travel DS-2019 (obezbedjuje agencija)
  8. Potpisana poslovna ponuda (obezbedjuje agencija)
  9. Slika formata 5x5cm
  10. Poželjna su dokumenta koja pokazuju vaše socijalno-ekonomske veze sa zemljom (vlasništvo pokretne i nepokretne imovine, izvod stanja na bankovnom računu, preporuke profesora, primanja roditelja, itd.)

Socijalni broj (Social Security Number-SSN) je broj koji može dobiti svako ko ima radnu dozvolu.

J1 viza omogućava studentima polaznicima Work and Travel-a da apliciraju za SSN. Socijalni broj je jedinstven. Različit je za svakog pojedinca i sadrži veliki broj podataka o osobi. Kada se dobije, važi za ceo život! Zato je vrlo važno da se čuva na sigurnom mestu. SSN nemojte davati nepoznatim osobama jer postoji mogućnost za zloupotrebu istog.

Studenti koji su prvi put na Work and Travel programu će čekati na izdavanje SSN 2-6 nedelja. Studenti će biti u mogućnosti da odmah po dolasku u USA počnu da rade svoj primarni posao. Za svaki dodatni legalan posao će biti neophodna validna viza i SSN.

Po dolasku na Work and Travel u USA, studenti su obavezi da se u roku od 3 dana prijave na SEVIS. Već posle 7 dana od prijave na SEVIS mogu ići u najbližu SSN kancelariju i aplicirati za svoj Socijalni broj.

Prilikom rada na Work and Travel USA programu studenti će plaćati takse na dohodak, Federalne (Federal tax) i Državne (State tax). Pojedine Države ne naplaćuju State tax, npr. Aljaska, Florida, Texas… pa će studenti u tim državama plaćati samo Federal tax.

Kako da povratim porez sa Work and Travel programa?

Naredne kalendarske godine studenti će od poslodavaca primiti W2 formulare. Primer: porez na zarade iz 2020. god. možete povratiti najranije početkom 2021. god. Na osnovu W2 moći ćete da aplicirate za povraćaj plaćenih taksi. Proces povraćaja taksi traje 4-10 nedelja. Povraćaj taksi sa Work and Travel programa može trajati i duže. Zavisno od toga u kojoj je državi student radio.

povracaj poreza tax back

 

Za detalje povraćaja poreza nas možete kontaktirati.

Studenti su u mogućnosti da vrše povraćaj poreza koji su platili na svoj dohodak u toku trajanja Work and Travel programa . Studenti ne mogu vratiti i porez koji su plaćali kupovinom dobara (garderoba, tehnika itd.).